Hoe vind ik een persoonlijke assistent?

Steeds meer doofblinden ontvangen een persoonsvolgend budget (PVB). Toch blijkt het voor doofblinde budgethouders vaak moeilijk om een geschikte assistent te vinden.

Anna Timmerman vzw en Doofblind Vlaanderen denken momenteel na over hoe we aan de vraag naar geschikte assistenten voor doofblinden tegemoet kunnen komen.

Een doofblinde fietst met zijn persoonlijke assistent op een duofiets.

Een assistent zoeken in je netwerk

Informeer bij je huisarts, je kinesist, je thuisbegeleider, je familie of vrienden of ze iemand kennen die graag als persoonlijke assistent voor jou wil werken.

Voor sommige doofblinde mensen is het belangrijk dat de assistent gebarentaal kent. Omdat sommige tolken ook als assistent werken, kan je jouw vacature ook via de Beroepsvereniging voor gebarentolken bekendmaken.

De opleiding tolk Vlaamse Gebarentaal is zwaar en sommige studenten haken af voor ze het diploma behalen. Intussen hebben ze een ruime basiskennis van gebarentaal opgebouwd, waardoor ze aan de slag kunnen als persoonlijke assistent voor een doofblinde.
Voor studenten tolk VGT of voor cursisten VGT is de job assistent een ideale gelegenheid om gebarentaal te oefenen. Je kan contact opnemen met de school met de vraag of een student interesse heeft om voor jou te werken als assistent.

Voor orale doofblinden zijn logopedisten (in opleiding) geschikt als assistent.

Een vacature plaatsen

Bijstandsorganisatie vzw Absoluut maakte een overzichtje van mogelijke manieren om een assistent te vinden.

  • Op de website van VDAB kan je als werkgever een vacature plaatsen. Zet in je onderwerp ‘persoonlijk assistent’ dan komt je vacature op de juiste plaats terecht
  • Je kan ook een vacature plaatsen op www.assistentiejobs.be
  • Ook interimkantoren kunnen een oplossing bieden. Randstad plaatst vacatures voor persoonlijke assistenten online
  • Je kan ook bij een HR-dienstverlener aankloppen. Bij Agilitas kan je terecht tegen een extra voordelig tarief
  • De sociale kaart is een databank van alle organisaties en diensten in de sociale sector. Ook de zorgaanbieders zijn hierin terug te vinden. Je kan zoeken op basis van jouw regio en ondersteuningsnood
  • Op de website van Zorgwijs vind je een overzicht van het zorgaanbod in de buurt en persoonlijke assistenten die hun diensten aanbieden
  • Absoluut vzw heeft op haar website een plekje waar je terecht kan om je vacature te plaatsen.

Meer informatie over het zoeken van een persoonlijke assistent vind je op de website van Absoluut  vzw.