Nieuwjaarstoespraak

Dag iedereen,

Elk jaar mag ik een toespraak geven op de nieuwjaarsreceptie, maar jammer genoeg was dat afgelopen zaterdag niet mogelijk wegens de coronamaatregelen. Daarom is het dit jaar een toespraak op papier.

Hopelijk gaat alles goed met jullie in deze bizarre tijden! De coronacrisis is niet gemakkelijk geweest, zeker niet voor ons doelgroep. Wij moeten nog even volhouden en doorzetten. Binnenkort begint de vaccinatiecampagne. Onze belangenvereniging Anna Timmerman schreef alvast een brief naar de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: Wouter Beke. We willen duidelijk laten blijken dat onze doelgroep ook voorrang mag krijgen in de vaccinatieronde. Wij hopen dat het deze zomer beter wordt.

Ik ga nu stoppen over de coronacrisis, want wij hebben dit al meer dan voldoende gezien: via de media, het nieuws, de kranten,…

Ik denk dat ik het nu tijd is om te vertellen hoe het jaar 2020 was.

Het jaar 2020 was een lastige jaar:

 • De activiteiten van HKClub vielen sinds maart stil. Gelukkig konden we in september elkaar even terugzien. Dit deed echt veel deugd.
 • Van de activiteiten van HKPioniers deden we enkel fluo-minigolf in februari. Ook hier moesten wij nadien, jammer genoeg, alle activiteiten annuleren wegens verstrengde coronamaatregelen. Het doofblindenkamp was onze grote uitdaging, jammer dat die vorig jaar in het water is gevallen. Het kamp wordt uitgesteld naar 2022.
 • Alle internationale activiteiten zijn geannuleerd dit jaar. Begin maart kon ik nog samen met mensen van Doof Vlaanderen naar Noorwegen in het kader van de uitwisselingsweek samen met de Noorse dovenfederatie. In het najaar organiseerde EDbU wel een aantal online-evenementen.

Op onze Algemene Ledenvergadering zullen wij daar meer over toelichten. Ondanks deze tegenvallers hebben wij vorig jaar toch veel dingen bereikt:

 • Op 1 januari 2020 hebben wij de federatie ’’Doofblind Vlaanderen’’ opgericht met 3 afdelingen HKClub, HKPioniers en HKSport. Het emailadres werd gewijzigd. De structuur werd vastgelegd. Er zijn 3 coördinatoren gekozen  voor de afdelingen.
 • Onze nieuwe afdeling HKSport, onder leiding van Hilde Nyffels, werd versterkt met enkele teamleden: Bert Van de Sompele, Micheline Goethals, Thomas De Coninck en Tinne Eeckels. Wij startten goed. Activiteiten moeten nu even wachten tot de coronamaatregelen het weer toelaten.
 • Wij richtten een stuurgroep op met Anna Timmerman om samen een website en e-zine te ontwerpen. Na veel voorbereiding behaalden wij begin dit jaar eindelijk een mooi resultaat. Dit wordt een mooie sensibilisering voor de doofblinde gemeenschap.
 • Samen met Doof Vlaanderen bekeken we onze oprichtingsakte, geschreven voor de vzw. Sinds 9 september 2020 staat Doofblind Vlaanderen officieel als een vzw gepubliceerd in het Belgische Staatsblad.
 • Nu wij een vzw zijn, deden wij ook een overdracht van de boekhouding. Wij stappen over van KBC naar Argenta. Het is dus opletten geblazen bij de betaling van je inschrijving bij de volgende activiteiten!
 • Eind 2019 hadden wij een O.C. (organisatiecomité) gemaakt voor de organisatie van de EDbU conferentie dit jaar, het jongerenkamp, de jaarlijkse algemene vergadering en de forums. In 2020 hebben wij al vergaderingen gehad in het kader van deze voorbereidingen. Bovendien kregen we, na veel typwerk, groen licht bij Erasmus+. We dienden namelijk een subsidieaanvraag in om fondsen te krijgen voor dit evenement.

Ik mag hier wel schrijven dat wij, als DBV-bestuur, goed werk hebben geleverd in 2020. Ik ben enorm fier op ons team. Ik geloof erin dat wij dit jaar nog veel zullen verwezenlijken. Wij hebben dit jaar nog genoeg uitdagingen in petto:

 • In 2021 zullen we stap voor stap opnieuw bijeenkomsten organiseren. Wij hopen van harte dat wij jullie weer kunnen ontmoeten na een zwaar jaar.
 • Wij zetten de verschillende projecten die nog lopen verder, zoals daar zijn:
  • EDbU conferentie in juni. Binnenkort publiceren we meer informatie. Hopelijk kan alles plaats vinden met de coronamaatregelen.
  • Doofblindenkamp van HKPioniers. In 2020 kon dit niet doorgaan. Dit jaar zitten wij opnieuw samen om te starten met de voorbereidingen voor een kamp in 2022.
 • Dit jaar komen er nog 3 projecten bij:
  • Samenwerking met SUJE: wij gaan dovenscholen bezoeken en een weekend organiseren samen met tolken.
  • Onze afdeling HKSport gaat samen met Dovensport Vlaanderen en Doof Vlaanderen een sportdag organiseren met als thema “doofblinden” op zaterdag 28 augustus 2021 in Blankenberge. Voor de sportliefhebbers, noteer deze datum alvast in jullie agenda.
  • Een laatste project is nog niet zeker. Dit wordt een samenwerking met Deafblindway. Deafblindway gaat een project schrijven en indienen voor ‘Pro Tactile Theater’. Dit willen we organiseren na de zomer dit jaar. Wij wachten nog op gunstig advies.

Het is een lange tekst geworden, maar dat toont aan dat wij bezig blijven. Wij doen ons best om een mooi aanbod te kunnen geven aan jullie. Wij hopen dat we jullie zo vlug mogelijk terug kunnen ontmoeten.

Namens het bestuur van Doofblind Vlaanderen,


Thomas De Coninck

Voorzitter