Vlaamse Dovensportdag (Blankenberge)

Dit jaar ging de sportdag van Dovensport Vlaanderen door in Blankenberge met speciale aandacht voor sport met doofblinden. Maandenlang bereidden DSV en HKSport de dag voor. In onderling overleg met het team van HKSport werd er gekozen voor tandemtocht, vijfkamp, zwemmen, aquajogging, judo en boogschieten. In totaal kwamen er 10 doofblinden met tolk/begeleider af om met allerlei sporten kennis te maken. Jammer genoeg nam niemand deel aan atletiek. Is het omdat “vijfkamp” te zwaar klinkt voor doofblinden? Hadden we misschien beter gezegd “initiatie atletiek”? We weten het niet.

De dag begon met motregen. Dat beloofde! Na een klein uurtje fietsen kwam de zon toch tevoorschijn, maar naar het einde toe werd de wind de spelbreker. We beslisten om de route in te korten. Gelukkig kwamen we op tijd aan om te lunchen en nadien te zwemmen. In de namiddag kwam bijna iedereen opdagen voor aquajogging. Een deel van de groep koos ook voor het zwemmen. Voor de meesten is aquajogging een nieuwe sport. Velen vroegen waar je deze sport kan beoefenen. M.a.w. deze sport is voor herhaling vatbaar.
Ook Jaak Beele had veel plezier!

Nadien was het tijd voor een welverdiende pauze met een drankje. Naar het einde van de sportdag toe, hadden we de mogelijkheid om een initiatie judo en/of boogschieten te doen. We kregen uitleg van de trainer die ervaring heeft om met blinden te werken, want in het begin vroeg de trainer wat we konden zien van het bord. We dachten 'wat voor een rare vraag', maar blijkbaar zien niet alle blinden hetzelfde. Sommigen zien de kleuren niet of anders.
Daarna legde hij de techniek uit. Welke houding moet je aannemen, hoe moet je de boog en pijl vastnemen en wanneer mag je de pijl loslaten.

Over het algemeen waren de doofblinden wel tevreden, maar ze vroegen zich af waarom we niet samen met de dove sporters mochten sporten. Enkele doofblinden vroegen zich ook af waarom we geen kubb mochten spelen. Er zijn inderdaad sporten die we misschien samen kunnen doen. Het lijkt ons interessant om naar een volgende sportdag toe na te denken hoe we voor sommige sporten toch activiteiten samen met doven kunnen doen. 

Iedereen is het erover eens dat sportdag met doven voor herhaling vatbaar is!