Neem contact op met Anna Timmerman vzw

Contactgegevens Anna Timmerman vzw

Snaggaardstraat 9
8000 Brugge
Tel: 050/34.03.41
Fax: 050/33.73.06
E-mail: anna.timmerman@doofblind.be
Volg Anna Timmerman vzw op facebook

Voor vrijwilligers

Anna Timmerman vzw heeft geen personeel in dienst. Al het werk voor de vereniging gebeurt door vrijwilligers. Dat kunnen doofblinde personen zijn die een workshop of een lezing geven. Dat kunnen ook mensen zijn die voor ons iets doen, bv. helpen op een workshop. Ook studenten tolk VGT of mensen die in een zorgrichting studeren zijn welkom als tolk/begeleiders. Je kan hier interessante ervaringen opdoen die je kan meenemen in je carrière.

Wie graag iets wil doen mag een mailtje sturen naar anna.timmerman@doofblind.be.

Wie vrijwilligerswerk doet voor Anna Timmerman vzw krijgt een vrijwilligerskaartje dat voor aanvang van de activiteit ondertekend wordt. De informatienota waarnaar dit kaartje verwijst bevat enkele belangrijke afspraken rond verzekering, vergoeding enz.

Alvast dank voor je engagement en enthousiasme!

Contact met lotgenoten

Via Anna Timmerman vzw kan je in contact komen met andere mensen met dezelfde aandoening en ervaringen met elkaar uitwisselen.

Herken je jouw situatie bij één van deze mensen en wil je met één van hen in contact komen via e-mail? Laat het ons weten via info@annatimmerman.be en wij sturen jouw bericht door. Je mag zeker en vast gauw een reactie verwachten.

Eva is doof geboren en later slechtziend geworden

k ben Eva en ik ben volledig doof geboren met het Syndroom van Usher type 1. Toen ik vijf jaar was, kwamen mijn ouders te weten dat ik ook slechtziend ben. Ik ben thuis oraal opgegroeid met een horende en een dove broer, die ook Usher heeft.

Ik ging naar een dovenschool, waar ik Vlaamse Gebarentaal leerde op de speelplaats van de andere dove kinderen. Ik spreek Vlaamse Gebarentaal en kan ook Vlaams spreken. Maar via Vlaamse Gebarentaal kan ik me beter uiten en de communicatie verloopt zo ok vlotter dan oraal. Ik kan me ook best redden met lorm en haptic.

Ik doe veel vrijwilligerswerk, zoals het lesgeven aan horende mensen, lezingen geven, ik ben daarnaast ook bestuurslid van de Gentse Gebarenkring. In mijn prive-leven hou ik me vooral bezig met mijn vrienden en familie…

Met mij mag je altijd contact opnemen want ik sta heel open voor iedereen!

Jos is slechthorend geboren en groeide op in de Dovenwereld

Ik ben Jos en ik ben geboren in 1957. Ik heb het syndroom van Usher type 2: ik ben slechthorend geboren en op latere leeftijd is mijn zicht geleidelijk achteruit gegaan. Ik ging vroeger naar een dovenschool, waardoor ik op jonge leeftijd in contact kwam met de Dovenwereld. Ik ben getrouwd met een dove vrouw en samen hebben wij drie kinderen die normaal horen en zien.

Ik ben een sportieve man: vroeger deed ik aan voetbal, turnen, atletiek en tafeltennis. Nu hou ik van tandemrijden en een verre wandeling met mijn geleidehond. Dankzij mijn hond kan ik mij zelfstandig verplaatsen. Ik ga graag op avonturenreis, hou van lekker eten en drinken, kortom: ik ben een echte levensgenieter.

Ik kan communiceren op verschillende manieren: oraal, gebaren, lormen en Haptics. Als je jezelf hierin herkent mag je gerust contact opnemen via Anna Timmerman VZW.

Tinne is slechthorend geboren en groeide op in de horende wereld

Ik ben Tinne en ik heb het syndroom van Usher type 3. Bij mijn geboorte was ik al zwaar slechthorend,  waardoor ik sinds mijn kindertijd hoortoestellen droeg. Net voor mijn 14e verjaardag werd vastgesteld dat ik ook kokerzicht heb. Ik ben opgegroeid in een horende omgeving en ik ging naar een gewone school voor horende kinderen, dus heb ik altijd gecommuniceerd op de orale manier. Ik kan vingerspelling en een beetje gebarentaal, dat heb ik op latere leeftijd geleerd van andere slechthorenden en een cursus gebarentaal. Door mijn beperkt gezichtsveld is het heel moeilijk om de gebarentaal te volgen. Mijn zicht gaat langzaam achteruit door Retinitis Pigmentosa.

Ook mijn gehoor ging langzaam achteruit, en sinds 2006 heb ik een cochlear implantaat aan de linkerkant. Sinds 2017 heb ik ook rechts een implantaat, waardoor ik aan beide zijden goed kan horen.

Ik kom uit een gezin met 2 zussen en één broer. Eén van mijn zussen heeft ook Usher, net als ik. Verder heeft er niemand in de familie Usher.

Voel je het meeste verwant met dit profiel, mag je altijd contact met mij opnemen.

Peter is blind geboren en op latere leeftijd doof geworden

Ik ben Peter. Als kind was ik enkel ernstig slechtziend en zo leerde ik braille lezen en schrijven in de blindenschool van Spermalie te Brugge. Als tiener ben ik geleidelijk doof geworden. Nu ben ik volledig doofblind.

Ik ken geen gebarentaal. Ik kan communiceren via het lormalfabet of via een klavier met brailleleesregel. Ik heb een persoonlijke assistent en dit maakt het me mogelijk om zelfstandig te wonen. Ik ga regelmatig getuigen in scholen en zet me in voor lotgenoten.

Als je jezelf hierin herkent mag je gerust contact met mij opnemen.

Lieve is de moeder van een van doofblind geboren jongere

Lieve's dochter Marie is doofblind geboren.  Marie werd geboren met het CHARGE-syndroom. Naast een aantal andere problemen (hypotonie, evenwicht, open gehemelte…), bleek al gauw dat Marie auditief (drempels van 80 en 100 db) en visueel (colloboom van de retina’s) zéér beperkt zou zijn. Slechts enkele maanden oud kreeg ze al hoorapparaten en toen Marie zes was een corrigerend (myopie) brilletje. Marie's restgehoor ging bergaf tot volledige doofheid rond zeven jaar.

Marie bleef tot haar vijf jaar thuis en bij een heel toegewijde onthaalmoeder. Tijdens die jaren kreeg ze thuisbegeleiding vanuit Spermalie. Daarna ging  Marie naar Spermalie: op internaat en in een aangepaste leefgroep met veel individuele begeleiding kon ze de wereld verder verkennen en ontdekken.

Marie kan niet praten, maar ze communiceert met verwijzers, pictogrammen, vierhandengebaren en lichaamstaal. Op 8-jarige leeftijd kreeg Marie een cochlear implantaat waarmee ze de horende wereld kon ontdekken. Marie geniet van gekende stemmen, muziek, lieve woorden…en ze kan korte mededelingen begrijpen.

Door haar beperkingen verloopt het leerproces bij Marie veel trager dan bij andere kinderen. Marie kan met een weekprogramma dat bestaat uit pictogrammen die elke dag in stappen voorspellen, goed functioneren in een rustige omgeving. Ze heeft nood aan structuur en voorspelbaarheid.

Wil je graag ervaringen en tips uitwisselen met andere ouders van doofblinde kinderen? Neem gerust contact op via Anna Timmerman vzw.