Bekendmaking van doofblindheid

Anna Timmerman vzw verzamelt en verspreidt informatie over doofblindheid met als doel het maatschappelijk bekendmaken van doofblindheid en de noden van doofblinden.

Digitale nieuwsbrief

Met onze gratis digitale nieuwsbrief Een en al oor en oog brengen we je op de hoogte van het laatste nieuws over doofblindheid, Anna Timmerman vzw en Doofblind Vlaanderen.

Vormingen

Anna Timmerman vzw geeft vormingen, workshops en lezingen

  • Social haptic communication
  • begeleiden en beschrijven
  • beleef doofblindheid
  • pro tactiel
  • getuigenissen en lezingen

Bekijk ons vormingsaanbod

Highlights

Gratis mondmaskers voor doofblinden

Begin mei 2020 waren mondmaskers nog moeilijk te vinden en doofblinden kunnen zelf geen mondmasker maken. Toch is bij het tactiel communiceren en tijdens het begeleiden een mondmasker dragen sterk aanbevolen om de kans op besmetting te beperken. Daarom bood Anna Timmerman vzw aan alle Vlaamse Doofblinden een gratis wasbaar mondmasker (zonder venster) aan.

Tanja Debels maakte 15 gratis mondmaskers voor doofblinden. In de doe het zelf-zaak in Zwevegem werden mondmaskers van de hand van Tanja verkocht. De opbrengst werd geschonken aan Anna Timmerman vzw en bedroeg ongeveer 500€. Dit wordt gebruikt voor de algemene werking van Anna Timmerman vzw.

Er zijn nog enkele exemplaren over voor doofblinden. Wil je graag een gratis mondmasker? Neem contact op via info@annatimmerman.be.

Try out Pro tactiele communicatie

Op 15 april 2019 organiseerde Anna Timmerman een eerste workshop Pro tactiele communicatie. Dit is een Amerikaanse variant van social haptics die vooral in de onderlinge communicatie tussen doofblinde mensen wordt gebruikt. Meer over Pro tactiele communicatie vind je bij Communicatie met doofblinden.

Russisch doofblindentheater 'In Touch' in Brussel

Op 5 december 2018 was er een toegankelijke toneelvoorstelling met tolk VGT van een Russisch theatergezelschap in Brussel. Anna Timmerman vzw en Helen Keller Club waren partner van dit project.

In dit theater speelden professionele doofblinde acteurs samen met bekende Russische en Nederlandse theatersterren. Het toneelstuk “In Touch” bracht 5 unieke verhalen over het leven van doofblinden uit Rusland, Engeland en Nederland.

Studiedag “Doofblind en dan?”

Op zaterdag 17 maart 2018 was er een studiedag Doofblind, en dan? Deze studiedag werd georganiseerd door Anna Timmerman vzw in samenwerking met Doof Vlaanderen Vorming vzw, Begeleidingscentrum De Kade vzw en KULeuven Campus Antwerpen. Er waren ongeveer 150 mensen aanwezig, waaronder veel doven, doofblinden en mensen met een visuele beperking.

Eerst was er een inleefmoment, gevolgd door plenaire lezingen over de impact van doofblindheid op het leven en over de kwaliteit van leven van volwassenen doofblinde mensen in Vlaanderen. In de namiddag waren er workshops over communicatie, mobiliteit, dagbesteding, toegankelijkheid en tolken, allemaal geleid door doofblinde mensen.

Op 5 november 2014 had Anna Timmerman al een studiedag voor hulpverleners georganiseerd in samenwerking met Blindenzorg Licht en Liefde, Revavisus UZGent en De Kade.

Lezing professor Leroy

In 2014 organiseerde Anna Timmerman vzw een lezing door prof Leroy over de stand van zaken van het medisch onderzoek nar behandeling van Usher.

Film planet of snail

Op 12 maart 2013 werd tijdens het Leuvense Disability filmfestival de film Planet of snail
getoond: een schitterende documentaire over het leven van de doofblinde Zuid-Koreaan Young-Chan. Anna Timmerman vzw heeft het peterschap van deze avond op zich genomen om de aandacht te vestigen op de mogelijkheden die doofblinden hebben als ze over voldoende assistentie en ondersteuning kunnen beschikken. Met ondersteuning van doofblindentolken namen doofblinde mensen deel aan het panel dat aan de film voorafging en konden ze de film bekijken.